Bakır Kablolar ve Fiber Optik Kablolar

Telekomünikasyon veya telekom, telefon (kablolu ve kablosuz), mikrodalga iletişimi, fiber optik, uydular, radyo ve televizyon yayıncılığı ve internet gibi elektronik teknolojiler yoluyla ses, veri ve video aktarımı gibi bilgi alışverişi sürecini ifade eder. Bir telekomünikasyon “devresi”, her biri bir verici ve bir alıcı ile donatılmış en az iki istasyon olduğu anlamına gelir. Kullanılan telekom teknolojisinin türüne bağlı olarak, devre boyunca bilgi aktarma yöntemi elektrik teli (bakır)/ kablosu veya fiber optik olabilir.

Bakır Kablolar

Bakır kablolar bugün, tüm metallerin en iyi elektrik iletkenlerinden biridir ve bolluğu, telekomünikasyonda dünyayı birbirine bağlayan malzeme haline gelmesine yardımcı olmuştur. Bakır kablolar, elektronların hareketi nedeniyle, elektrik darbeleri şeklinde veri iletimine izin veren bir yapıya sahiptir. Bakır, kablo bağlantıları sırasında avantajlı olduğunu kanıtlayan mükemmel sürünme özelliklerine sahip bir malzemedir. Diğer metallere kıyasla bakır, korozyon direnci özelliği sergiler.

Bakır telekom kablosu, uzun ve kısa menzilli iletişim için uzun zamandır tercih edilen malzeme olmuştur ve son 50 yılda istikrarlı bir şekilde büyümektedir. Bakır, modasının geçmiş olmasından çok uzaktır. Aksine, bakır bu teknolojilerin çoğunda bir şekilde bulunur. Buna ek olarak, mevcut bükülmüş bakır tel çiftlerinin mesaj taşıma kapasitesini masraf olmadan fiber optik’e genişletilebilen iletim işlemlerinin, HDSL ve ADSL’nin ayrılmaz bir parçasını oluşturur.

Bakır (Tel) Kablo Türleri

Bakır tel tipik olarak, birden fazla bakır telin ortak bir ceket halinde gruplandığı bir bakır kablodan farklılaştırılmış, elektrik sinyalleri için tek bir iletkenden oluştuğu şeklinde tanımlanır. Bakır, elektrik iletkenliği konusunda üst segmentlerdedir, başka hiçbir metal iletkenliği ile rekabet edemez, ayrıca bakır tel daha az yalıtım gerektirir ve diğer metallerden daha etkili bir şekilde gerilebilir. Bakır telin birkaç türü vardır bunlar:

1. Koaksiyel Kablo

Koaksiyel kablo, düşük kayıplı yüksek frekanslı elektrik sinyallerini  taşımak için kullanılan bir tür iletim hattıdır. Geniş bant internet ağ kabloları, yüksek hızlı bilgisayarlar, kablolu televizyon sinyalleri, radyo vericileri ve alıcıları için kullanılır.

2. Çift Bükümlü Kablo

Telefon sistemlerinde kullanılır. Bu tür kablolarda çıplak kabloların her biri bir yalıtım malzemesi ile giydirilir ve kablolar çiftler halinde birbirine bükülür. Bükümlü çift kablonun metal koruyucu ile sarılmış haline Korumalı Bükümlü Çift Kablo denir. İzole edilmiş bükümlü çiftlerin etrafına sarılmış metal koruyucu ile, kablo elektromanyetik alandan daha iyi korunmakta ve verilerin daha uzun mesafelere iletilmesine olanak sağlamaktadır. 2 tür çift bükümlü kablo bulunmaktadır.

  • STP Kablo (Korunmalı Çift Bükümlü Kablo – Shielded Twisted Pair) : Ethernet ağlarında kullanılabilen bu kablo, koaksiyel kablolardan farklı olarak verinin taşındığı devrenin bir parçası olmadığı için mutlaka her iki sonda da topraklandırılmalıdır. Aksi halde iletişime en çok zarar veren bir etken olur. Kablo, içindeki veya çevresindeki sinyalleri toplayan bir anten gibi çalışır ve ağ ortamındaki veriyi bozar. Etrafı renkli plastik kaplayıcıyla kaplanmış 4 çift tel ve dış kaptan önce korunmayı sağlayan lifler bulunmaktadır. Bu da STP kabloyu daha sert ve ağır yapmaktadır.
  • UTP Kablo : UTP kablo sadece bilgisayar ağlarında kullanılmaz. Oldukça yaygın olan bir başka kullanım alanı daha vardır: Telefon hatları… UTP kablo telefon hatlarında da kullanılır fakat bilgisayar ağlarındaki kullanımı bu alanın önüne geçmiştir ve UTP kablo bilgisayar ağlarıyla özdeşleşmiştir.

Fiber Optik Kablolar

Fiber Optik, uzun mesafelerde ışık için bir dalga kılavuzu görevi gören çok ince bir saf cam ipliğidir. Toplam iç yansıma olarak bilinen bir ilke kullanır. Fiber optik kablo aslında iki cam katmanından oluşur: Gerçek ışık sinyalini taşıyan çekirdek ve çekirdeği çevreleyen bir cam tabakası olan kaplama gibi. Kaplama, çekirdekten daha düşük bir kırılma indisine sahiptir. Bu, çekirdek içinde Toplam İç Yansımaya neden olur. Çoğu fiber çift yönlü çiftler halinde çalışır: birincisi sinyali iletmek için kullanılır ve diğeri de almak için kullanılır. Ancak her iki sinyali tek bir tel üzerinden göndermek mümkündür. 

İki ana fiber optik kablo türü vardır: Tek Modlu Fiber (SMF) ve Çok Modlu Fiber (MMF). Fark temel olarak çekirdeğin boyutundadır. MMF’nin çok daha geniş bir çekirdeği vardır, bu da çoklu ışık modlarının (veya “ışınların”) yayılmasına izin verir. SMF, sadece tek bir ışık modunun yayılmasına izin veren çok dar bir çekirdeğe sahiptir. Her fiber türü, kendi avantajları ve dezavantajları ile farklı özelliklere sahiptir. Fiber optik kablolar, endüstrilerde ve uygulamalarda çeşitli durumlarda birçok kullanıma sahiptir.

  • Tıbbi Alanlar
  • Telekomünikasyon
  • Sanayi/Ticari
  • Veri Depolama[3]

Fiber Optik Kablo Türleri

  • OFC: Optik fiber, iletken
  • OFN: Optik fiber, iletken olmayan
  • OFCG: Optik fiber, iletken, genel kullanım
  • OFNG: Optik fiber, iletken olmayan, genel kullanım
  • OFCP: Optik fiber, iletken, plenum
  • OFNP: Optik fiber, iletken olmayan, plenum
  • OFCR: Optik fiber, iletken, yükseltici
  • OFNR: Optik fiber, iletken olmayan, yükseltici
  • OPGW: Fiber optik kompozit havai topraklama kablosu
  • ADSS: Tamamen Dielektrik Kendi Kendini Destekleyen
  • OSP: Fiber optik kablo, dış tesis
  • MDU: Fiber optik kablo, çoklu konut ünitesi

Bakır Kablo ve Fiber Optik Kablo Arasındaki Fark

Bakır kablo ve fiber optik arasındaki en önemli fark, bakır kablonun sinyali elektrik darbeleri şeklinde iletmesi, fiber optiklerin ise ışık darbeleri şeklinde sinyal iletimine sahip olmasıdır. Bakır kablo ve fiber optik arasındaki bir diğer önemli fark ise, isimlerinin kendisinde yatmaktadır. Bakır kablo bakır telden yapılır. Fiber optikler, tek veya çoklu cam elyaf tellerinden oluşur.

  • Bir fiber optik kablonun veri iletim hızı, bakır kabloya göre çok daha fazladır. Bakır kablolar fiber optik kablolardan yaklaşık olarak %31 oranında daha yavaştır.[1]
  • Bir bakır kablonun bant genişliği fiber optik kabloya göre daha azdır. Bakır kablo 10Gbps’ye kadar iletim sağlar fiber optik ise, 60 Tbps yada daha fazla performansa sahiptir.
  • Çalışma sırasında bakır kablonun tükettiği enerji 10W’tur. Fiber optik kablo ise daha tasarruflu enerji tüketimine sahiptir. Kullanıcı başına 2W’luk enerji harcar.
  • Bakır telin ömrü sıcaklık değişimleri ve çevresel faktörlerle birlikte 5 yıldır fiber optik kabloların ise, 30 yada 50 yıl arasında bir kullanım ömürleri vardır.
  • Fiber optik, verilerin bakır kabloya kıyasla çok daha hızlı aktarılmasını sağlar.[2]
  • Bir fiber kablonun kurulum ve bakım maliyeti bakır kablodan daha fazladır.


[1] https://turk-internet.com/sonunda-fiber-optik-sistemlerde-isik-hizinin-99-7-sinde-veri-aktarimi-saglandi/

[2] https://turk-internet.com/afrika-denizalti-fiber-optik-agi-yuksek-hiz-ve-performans-sunuyor/

[3] https://turk-internet.com/fiberoptik-kuresel-veri-depolama/

Sidebar