Geri Bağlantılar (BackLink)

Geri bağlantılar (“gelen bağlantılar”, “gelen bağlantılar” veya “tek yönlü bağlantılar” olarak da bilinir), bir web sitesinden başka bir web sitesindeki bir sayfaya giden bağlantılardır. Google ve diğer büyük arama motorları, sıralama yaparken, belirli bir sayfa için geri bağlantıları dikkate alır. Yüksek sayıda geri bağlantı içeren sayfalar, yüksek organik arama motoru sıralamasına sahip olabilir.

Geri Bağlantılar Neden Önemlidir?

Geri bağlantılar bir anlamda diğer web sitelerinin, ilgili web sitesini oanylamasıdır. Bu oyların her biri arama motorlarına şunu söyler: “Bu içerik değerli, güvenilir ve kullanışlıdır”. Yani bu “oylardan” ne kadar fazlasına sahip olursanız, siteniz Google’da ve diğer arama motorlarında o kadar üst sıralarda yer alacaktır.

Bir arama motoru algoritmasında bağlantıları kullanmak yeni bir şey değildir. Aslında, geri bağlantılar Google’ın orijinal algoritmasının (” PageRank ” olarak bilinir) temelini oluşturdu. Google o zamandan beri algoritmasında binlerce değişiklik yapmış olsa da, geri bağlantılar önemli bir sıralama sinyali olmaya devam ediyor. Hatta arama sıralamasında en önemli 3 kriterden birisi “Geri Bağlantı”dır.

Ne Tür Geri Bağlantılar Değerlidir?

Tüm geri bağlantılar eşit değerde değildir. SERP‘lerde üste çıkmak için kaliteli geri bağlantı olmalıdır. Tek bir kaliteli geri bağlantı, 1000 düşük kaliteli geri bağlantıdan daha güçlü olabilir.

Peki kaliteli geri bağlantı ne demektir? Hangi özellikle geri bağlantıyı kıymetli hale getirir?

1. Google Penguin Filtresi

Hemen baştan bir uyarı. Burada sıralanan kriterleri yerine getirirken, bir konuda aşırılığa kaçılırsa, Google’ın algoritmasındaki “Google Penguin” filtresine takılma olasılığı var.

Google Penguin, siyah şapka bağlantı kurma stratejileri kullanan web sitelerini filtreler. Ve özellikle tam eşlemeli bağlantı metni ile geri bağlantılar oluşturan sitelere odaklanır.

2. Güvenilir Web Sitelerinden Gelen BackLinkler

Bu kavram, “Etki Alanı Yetkilisi” olarak bilinir. Esasen, bir site ne kadar fazla yetkiye sahipse, sitenize o kadar fazla yetki sağlar. Bu bağlantı kaliteli bir siteden geldiğinden, Google buna çok fazla ağırlık veriyor.  Ama bu bağlantılara ulaşmak zordur.

3. Hedef Anahtar Kelimenizi Bağlantının Metnine Eklemek

Bağlantı metni, bir bağlantının görünen metin parçasıdır. Bağlantıların hedef anahtar kelimeyi içeren bağlantı metnine sahip olması gerekir.

4. Size Bağlantı Veren Site (ve Sayfa) Sitenizle İlgili Olmalıdır

Bir web sitesi başka bir web sitesine bağlandığında, Google iki sitenin birbiriyle ilişkili olduğunu görmek ister. Eğer sırf geri bağlantı almak uğruna, ilgisiz bir siteye link verilirse, Google bunu elimine eder.

5. Bağlantı “Dofollow” Bağlantısıdır

Google ve diğer arama motorları , üzerine “nofollow” etiketi eklenmiş bağlantıları görmezden gelir. Yani arama sıralaması algoritması bu etiketi taşıyan linkleri takip etmiyor. Aşağıdaki gibi.

<a href=”https://www.yoursite.com” rel=”nofollow”>tıklayınız</a>

6. Aynı Siteden Gelen Bağlantı Sayısı Arttıkça, Kıymeti Azalır

Bir siteden gelen ilk link güçlüdür. Ama 2., 3. ve 4. bağlantılar ilki kadar güçlü olmaz. Hatta bağlantı arttıkça getirisi azalır. Yani 100 farklı web sitesinden 100 bağlantı almak, aynı web sitesindeki 1.000 bağlantıdan daha iyidir. Bağlantı veren sitelerin sayısı (toplam geri bağlantı sayısı değil) Google sıralamalarıyla diğer faktörlerden daha fazla ilişkili gözüküyor.

Sidebar