Anonymous (Hacker)
Bu madde henüz taslaktır ve eksiktir. Daha sonra yeniden inceleyiniz.
Anonymous[1], “Haktivist” olarak adlandırılan bir hacker grubudur. Gönüllü oluşan grubun amacı, aktivistliği, hacklemek yoluyla gerçekleştirmek oldu.
İçindekiler
Anonymous Kimlerden Oluşuyor?
Anonymous gönüllü bir hacker grubu. Kimlerden oluştuğu bilinmiyor çünkü yasal zorluklar nedeniyle ortaya çıkmak bir yana, gizleniyorlar.
Anonymous zamanı, bilgisi ve yeteneği olan, üstüne sistemle savaşmaya gönüllü olan kişilerden oluşuyor. Bu tür gruplara giren kişilerin varlığı 1980’lere kadar da dayanıyor. Örneğin Julian Assange’ın da[2] daha henüz çok gençken, Avustralya’dan, Kanadalı Nortel firmasını hacklediği biliniyor.
Anonymous’un yapısının sıklıkla tartışıldığını da belirtmekte yarar var. Kimileri Anonymous’un “boş zamanı olan ve sıkılan ergen gençlerden” ibaret olduğunu, kimileri modern çağların “özgürlük savaşçıları” olduğunu kimileri ise “parayla tutulmuş hackerlar” olduğunu ileri sürüyor. Ancak kimsenin inkar edemediği nokta bu grubun bir süre son derece etkin olduğu ve bir siteyi işlemez hale getirmeyi kafasına koyarsa bunu başardığı.
Anonymous Adını Kullanan Gruplar
Ama başta da belirttiğimiz gibi, yasal zorluklar nedeniyle ortaya çıkmadıkları için, bazen onların adlarını kullanarak kendine prim yapmak isteyenler ya da tam tersine Anonymous adını karalamaya çalışanlar olduğu biliniyor. Anonymous 2016’da bunlara karşı bir video da yayınlamıştı.
Anonymous Kimlere Karşı Savaşıyor?
Anonymous, kurulu düzeni kötüye kullananlara karşı savaşan bir grup olarak biliniyor. Bu anlamıyla çeşitli hükümetlere, devlet kurumlarına, Scientology Kilisesi gibi inançları kötüye kullananlara karşı hackleme yaptılar.
Saldırılar
İnternet aktivistleri olarak tanınan Anonymous grubu basında adını özellikle WikiLeaks’in engellenmesine karşı yaptığı eylemlerle duyurdu. WikiLeaks hesaplarını askıya alan PayPal sitesinin servis dışı bırakılması [1], WikiLeaks’e hizmet vermeyi kesen Amazon’un DDoS saldırıları alması [2] ve buna benzer pek çok saldırının arkasındaki grup hatırlayacağınız üzere Anonymous idi. Hatta son olarak HBGary adlı internet güvenlik şirketi de grubun gazabına uğramış [3], HBGary’nin CEO’su ortaya çıkan rezalet nedeniyle istifa etmek zorunda kalmıştı [4].
Sony Saldırısı
Anonymous’un önemli bir saldırısı, zaman içerisinde dallanıp budaklanan “Operation Payback” yani ödeşme zamanı operasyonu oldu. Bu operasyon ya da daha doğrusu operasyonlar dizisi, korsan karşıtlığı ile bilinen RIAA (Amerika Kayıt Endüstrisi Birliği) ve benzeri endüstri devlerinin kelle avı başlatmasına bir tepki olarak doğdu. Korsan indirmelerden ve yasa dışı paylaşımdan rahatsız olan film ve müzik endüstrisi devleri, özellikle P2P uygulamalar ve torrent sitelerine adeta savaş açmış durumdaydılar. Bu işin adeta bir kelle avına dönüşmesi [5] ve kullanıcıları utandırmaya yönelik hareketler [6] ciddi bir tepki oluşmasına yol açtı.
Paylaşım haklarının ellerinden alınmaya başladığını gören internet aktivistleri, Anonymous altında örgütlenerek adeta bir karşı savaş başlattılar.
Anonymous’un Operation Payback adlı operasyonlar dizisindeki son hamlesi ise “PS3’ün nasıl kırılabileceğini gösterdiği için George ‘Geohot’ Hotz aleyhine dava açan” [7] Sony firmasına yönelik oldu. Anoymous grubu adına yapılan bir açıklamada Sony firmasının Sony PS3’ün nasıl kırılabileceğini gösterdiği için George ‘Geohot’ Hotz aleyhine dava açtığı ve bununla da yetinmeyip YouTube gibi sosyal medya sitelerinden Geohot’un videolarını takip eden kişilere ait IP numaralarını talep ettiği belirtiliyor.
Anonymous tarafından yapılan açıklamada tıpkı cep telefonlarında olduğu gibi PS3’ün de bir kez satın alındıktan sonra “kullanıcıya ait” bir metaya dönüştüğü vurgulanıyor ve kullanıcıların kendilerine ait cihazlarla canları ne isterse onu yapabileceği belirtiliyor. Sony’nin ABD’deki adalet sistemini kendi çıkarları adına manipüle etmeye çalıştığını iddia eden Anonymous grubu, medya devinin sırf ürünlerinin nasıl çalıştığı ve nasıl kırılabileceğine dair bilgiler yayılmasın diye bir çeşit sansür uygulamaya uğraştığını söylüyor. Sony’nin bu girişimleri ve birey haklarını hiçe saymasından dolayı Operation Payback kapsamında kara listeye alındığını belirten Anonymous, sony.co.uk sitesine DDoS saldırılarının başladığını duyurdu.