Turkcell Ortaklar Savaşı

Bu madde henüz taslaktır ve eksiktir. Daha sonra yeniden inceleyiniz.

Türkiye’de GSM yani cep telefonu operatörleri 1994 yılında PTT ile gelir paylaşımı modeli ile kuruldu. PTT o zaman içinde telefon yani bugünkü Türk Telekom’u da barındıran bir devlet şirketiydi.

İhale şartları arasında bir “üretici” bulunması gerekliliği vardı. Bu nedenle Turkcell’in kuruluşunda 3 ortaktan birisi Ericsson idi. Diğeri ise Baltık operatörü Telia Sonera. Ericsson daha sonra ortaklıktan çıktı.

Pamukbank Olayı ve Çukurova Holding’in Zorluk İçine Girmesi

Turkcell’de ortaklar savaşının çıkış nedeni, Çukurova Holding’in Pamukbank’da yaşadığı finansal sorundu. Bu sorunları çözmek için gereken para ihtiyacı sonucunda Holding, Turkcell hisselerini satmak için önce şirketin diğer ortağı olan TeliaSonera’ya gitti.

Turkcell’de Ortaklar Savaşı Neden Çıkmıştı?

TeliaSonera anlaştıkları duyurusu yaptıktan kısa bir süre sonra ise, Çukurova’nın Rus Alfa Telecom firması ile anlaşma yaptığı ve TeliaSonera anlaşmasına uymadığı duyuldu. 

Bunun üzerine TeliaSonera mahkemeye başvurdu. Bu “hisseleri satın alma” anlaşmasının tamamlanmış olduğu iddiasıyla mahkemeye gitti. O günden sonra da İstanbul, Cenevre, New York ve hatta Karaip mahkemelerine defalarca başvurdu. Çukurova’da aynısını yaptı. 

Diğer tarafta ise, 2 yıl sonra Rus Alfa mahkemeye başvurdu. Onların iddiası ise Çukurova’nın temerrüde düştüğü ve bu nedenle karşılığındaki ipoteklenen hisselerin artık kendilerine ait olduğuydu. 

10 Yıllık Davalaşma Süreci

Bu 2 konudaki “n” sayıdaki dava ve temyizler tam 10 yıl sürdü. Sonuçta mahkemeler kararlarını verdi. Ama biz Çukurıva Holdingin 2 ortağına dair, kaydedeğer iddiaları da aktaralım. 

Bunlardan ilkinde, TeliaSonera’nın zor duruma düşen Çukurova Holding’in durumundan yararlanarak, hisseleri 2005’de yok pahasına almak istediği iddia ediliyordu. Çukurova bu nedenle başka bir alıcıya yani Ruslara gitmeyi tercih etmiş deniliyordu.

Diğer yandan Alfanın 10 yıl süren olaylar sırasındaki hareket tarzına bakıldığında ise, Turkcell hisselerini ele geçirmek için her yola başvurur gibi olduğu düşünülüyor. Bu nedenle, 2007’deki “temerrüde düştü” olayına şüphe ile bakanlar var. Zaten Çukurova bu olay sonrasında kredinin tamamını ödemeye kalkmış ama Ruslar o zaman ödemeyi almamışlardı [3]. 

Ayrıca, bu 2 firma birara Turkcell’deki yönetimi ele geçirmek uğruna, ortak bir şirket kuracaklarını da duyurdular. Bu şirket sadece Turkcell’i değil, 2 firmanın Rusya’da ortak olduğu Megafon isimli operatörü de yönetiyor olacaktı. Rusya’daki operatörün diğer ortağı karşı durunca bu teşebbüs yarıda kaldı [4]

Mahkemelerden Çıkan Son Kararlar Nedir?

Mahkemelerden son çıkan ve Turkcell’deki durumu etkileyen kararlar şu şekilde;

  • TeliaSonera açmış olduğu davalar sonucunda 2011 yılında Cenevre’deki tahkim mahkemesinden 932 milyon $’lık bir tazminat hakkı kazandı [5]. Bu karar bugüne kadar yerine getirilmedi ama Sonera bu yıl haziran ayında bu konuda yeni bir karar aldırdı [6]. 

  • Çukurova Holding ise, İngiliz üst mahkemesinin 2013 yılında verdiği karara göre, Alfa’dan 2005’de alınmış krediden geri kalan borcu, faizi ile birlikte ödeyerek, hisselerini geri alabildi[7].

Ziraat Bankası Kredisi

Çukurova İngiliz mahkemesinin kararını yerine getirmek ve Turkcell hisselerini geri alabilmek için 2014 yılında Ziraat Bankasından kredi aldı, borcunu faizi ile Ruslara ödedi ve 10 yıllık hisse kavgası bitti [1]. Ama bitmemiş ki, şimdi başka bir evreye geçildi. Bu evre eskisinden daha zorlu. 

Turkcell’in 3 büyük ortağının hissedarlık yapısı –Ersin Pamuksüzer’in icadı olduğu söyleniyor– Turkcell’in kendisi dahil 3 farklı şirketteki ortaklıklara dayanıyor. Bunların da kendi içinde bazı kuralları var. Ama bu 3 katlı yapı sayesinde, Karamehmet hisse durumuna rağmen şirketin yönetimini senelerdir elinde tutuyordu.

Halka açık olan % 35,88 düzeyindeki hisse dışında, TeliaSonera doğrudan ve dolaylı % 37,08’lik hissesi, Alfa’nın dolaylı % 13,22 hissesi ve geri kalan da Çukurova’ya ait (Turkcell hisse geri alımı yapıyor, bu nedenle halka açık bölümde ufak değişiklikler var). 

British Virgin Adalarında kurulu olan Turkcell Holdings BV firması, Turkcell’in dolaylı olarak yaklaşık % 27 hissesine sahip. Bu şirketin 2 ortağı var ; % 49’una (dolayısıyla Turkcell’in % 13,22’sine) Alfa Telecom ve % 51’ine (dolayısıyla Turkcell’in % 13,76’sına) Çukurova Holding sahip. Rusların “ya sen al, ya bana sat” dediği hisseler bunlar. 

Ruslar geçen yıl ilginç bir adım attılar ve bu hisselere fiyat biçtiler [8]. % 13,76 için geçen yıl biçilen 2,8 milyar $ için ortamda yapılan yorum; özellikle daha yüksek bir fiyat biçildiği ve böylece kendi hisseleri için de tabanı belirlemeye çalıştıkları şeklindeydi. Çukurova Holding ve LetterOne (Alfa Telecom) bu sefer bu konuda İngiltere’deki tahkimde karşılıklı mahkelemeştiler. 

Sidebar