Fizy

22 Aralık 2008’de Ercan Yaris tarafından müzik arama motoru olarak kuruldu. Kısa sürede sevildi ve müzik dinleme aracı haline geldi. ünü dünyaya da yayıldı. Ocak 2011’de Mashable ödüllerinde “Dünyanın En İyi Müzik Servisi” ödülünü kazandı. [1] [2] [3]

Müyap’ın Erişim Engellemesi

fizy yayına başladıktan sonra telif hakları konusunda anlaşmalar yaptı [4].

Ancak 2010’da, fizy Türkiye’de engellendi. Bağlantılı Hak Sahibi Fonogram Yapımcıları Meslek Birliği (MÜYAP), eserlerin telif bedelleri ödenmeden yayınlanmaya devam edildiği iddiasıyla fizy’ye dava açtı. 28 Aralık 2010 tarihinde MÜYAP’ın başvurusu, mahkeme tarafından değil Beyoğlu Cumhuriyet Savcılığı tarafından değerlendirildi ve fizy’nin erişimi engellendi.

Hakim Onayı Olmadığı Halde Fizy Açılmadı

Müyap engelleme nedenini, başlangıçta arama motoru olarak başladığı halde, zaman içinde Playlist gibi uygulamalar oluşturulması nedeniyle, yaptığı telif hakları anlaşmasına aykırılık olduğu şeklinde gösterdi [5].

Ancak mahkemeye itiraz edildiğinde, Sulh Ceza Mahkemesi tarafından, savcılık kararının hakime onaylatılmadığı ve hukuken ortada bir geçerli karar bulunmadığı ortaya çıktı. Bu nedenle de, ilgili mahkeme itiraz edilen konu hakkında “karar verilmesine yer olmadığına” karar verdi [6] [7]. Yani site açılmadı.

O günlerdeki geçerli kurallara göre, “zarar riski” olduğu durumlarda savcılar tedbir amaçlı erişim engelleme kararı verebiliyorlardı. Ancak bu kararın 24 saat içinde mahkemeye taşınması ve hakim onayı alınması durumunda erişim engelinin devam etmesi söz konusuydu ama bu uygulanmadı. Özetle Ercan Yaris’in hukuki hakları, Müyap’ın gücünü yenemedi.

Müyap’la Tartışmalar

Dava devam ederken fizy’nin kurucusu Ercan Yaris ile Müyap karşılıklı açıklamalar yaptılar. Müyap’ın

“Yaptıkları lisans anlaşmasına uymadılar. Telif haklarını ödemiyorlar [5]”

açıklamasına karşın Ercan Yarış’ın blogunda şöyle bir açıklama yayınladı :

selam, hoşgeldin,

yalnızca 2 dakikanı ayırabilir misin? çünkü özet geçmeyeceğim.

biz fizy ekibi. seni çok seviyoruz. ve sana minnettarız. sayende büyüdük, buralara kadar geldik. 700 bin günlük tekil ziyaretçimiz oldu. sen de onlardan birisisin. çok teşekkürler.

son 6 aya oranla %400 büyüdük. senin sayende birçok ülkenin dev gazetelerinde, büyük kanallarında ülkemizden, türkiye’den övgüyle bahsettiler. harika değil mi? hepsi senin sayende.

seni üzmemek için fizy üzerinde hep az reklam gösterdik. hep senin ihtiyaçlarına önem verdik. küçük ekibimizle, sadece 3 kişilik ekibimizle (evet 3 kişiyiz) yüksek efor sarfettik. sana hizmet ettik. ve sayende buralara geldik. gerçekten teşekkürler.

dünya’nın en prestijli internet ödüllerinden mashable awards’da ilk 5’e kalarak finalist olduk. bize orada da destek verdin. ülkemizden, türkiye’den daha önce hiç bir sitenin finallere kalamadığı mashable ödüllerinde bugün ilk 3’e kaldığımız ve dev ödül töreninde ülkemiz adına 6 ocak’ta ödül alacağımızı öğrendik. ödül törenine apple, facebook, yahoo, google gibi dev şirketlerin yöneticileri de katılacak. orada o ödülü gururla alacağız. hepsi senin sayende. gerçekten teşekkürler.

derecemiz ne olursa olsun, kaçıncı olursak olalım, last.fm, pandora gibi dünya devi markalarla birlikte yarıştığımız oylamada alacağımız ödülü sana armağan ediyoruz. çünkü onu “sen” hak ettin. onu türk internet kullanıcıları hak etti. türk olduğumuzu her platformda ortaya koyduk. türklerin de başarılı projeler yapabileceğini göstermek istedik. insanların gözünü sen üzerimize çektin. senin sayende sorumluluğu öğrendik.

ardından rakiplerimiz geldiler. çoğaldılar. hepsi müzik piyasasına milyonlarca dolar ödediler. reklam harcaması yaptılar. üyelerine birşey verdiler, karşılığında para aldılar. kar ettiler.

ama seni fizy’den alamadılar. başarılı olamadılar. milyonlarca dolar harcamaya rağmen 3 kişilik ekibe karşı başarılı olamadılar. hepsi senin sayende.

bazı büyük gruplar fizy’nin kapanması için baskı kurdular. yabancı sitelere dokunmayan telif hakkı sahipleri, şahıslar; yurt dışında da ülkesini başarıyla temsil eden bir “türk” sitesinin yayın hayatını bitirmesini istediler. kendi ülkelerinden çıkan uluslararası başarı yakalamış bir site için “x sitesi varken ona ne gerek var” diyerek kendi başarısızlıklarını kapatmaya çalıştılar. ve şu an bunu başardılar. ya da kısa bir süre için başardıklarını sanıyorlar.

buraya kadar normal. normal olmayan ise mü-yap başkanı bülent forta’nın açıklaması. onun açıklamasını okuyana kadar bu açıklamayı yapmayı düşünmüyordum bile.

bülent forta’nın açıklamasından alıntı “fizy ile bu karardan önce 7 ay içinde 20’ye yakın toplantı yaptık. 5 ayrı iş planı sunduk. ama kendileri hiçbir plana yanaşmadılar.” “fizy bize, şarkıları 100 liralık kullanırız ama 5 lira öderiz diyorlar. bunu asla kabul edemeyiz.” bülent forta’nın açıklamasından alıntı

bu yazıya vakit ayıran çok değerli türk internet kullanıcısı,

biliyorsun fizy’de ziyaretçi memnuniyetini ön planda tutmaya çalıştık, çok reklam almadık. buna rağmen açıldığımız hafta itibariyle mü-yap yetkilileri ile yasallaşmak için görüşmelere başladık ve sözleşme yaptık. telif hakkımızı her ay ödedik.

geçtiğimiz günlerde sözleşmemizin yenilenme tarihi geldiğinden bülent forta ve ekibiyle birçok kez toplantı yaptık. “ödediğiniz fiyattan artık hizmet veremeyiz, yeni fiyat bu” dediler. tamam dedik. fiyatı katlaya katlaya arttırdılar. buna rağmen tamam dedik. ardından 2 şart daha sundular. tam verdikleri 2 şartı da kabul ettiğimizi söyleyecektik… ki..

telefonlarımıza çıkmadılar. maillerimize dönmediler. vakit geçirdiler..

sonra bir gün çıktılar. verdikleri 2 şartı da kabul ettiğimizi söyledik. tamam biz size yönetim kuruluyla konuşup dönelim dediler.

ve yine telefonlarımıza çıkmadılar. maillerimize dönmediler. vakit geçirdiler..

sonra bir gün yine çıktılar. yönetim kurulu verdiğiniz teklifi kabul etmedi dediler. (tüm yazışmalarımız kanıt niteliğinde mahkemeye sunulmak üzere saklanmaktadır. bu yüzden şu an için burada paylaşamıyorum. ama mahkeme sürecinde zaten hepiniz kanıtlardan haberdar olabileceksiniz)

burada dikkat etmenizi rica ettiğim bir husus var. “yapmış olduğunuz son öneri yk (yönetim kurulu) tarafından uygun bulunmadı” cümlesi.

lütfen dikkat! teklifi yapan mü-yap mıydı? biz miydik? biraz kafanız karışmış olmalı değil mi? 🙂

biz her şarta rağmen “mü-yap’ın yaptığı” teklifi kabul eden tarafız. bunun üzerine avukatlarımızı da yazışmaya dahil ederek 13 ve 14 aralık 2010 tarihli yazışmalarımızda acil anlaşmak istediğimizi, tekliflerini zaten daha önce kabul etmiş olduğumuzu anlatan mailler attık. (bunlar da duruyor)

telefonlarımıza çıkmadılar. maillerimize dönmediler. vakit geçirdiler. ama bunu zaten yukarıda söylemiştim, biliyorsunuz.

neden sürekli oyaladılar diyorum biliyor musunuz? çünkü ortada 3 gün içerisinde yanıt verilmesi gereken ihtar vardı. biz bu süre zarfında ihtar süresi geçmeden itiraz etmek istedik. ama kendilerine ulaşamadık.

bunun üzerine bülent forta’nın açıklamasını neye dayanarak yaptığını, bir hukuk devleti sınırları içerisinde nasıl doğru olmayan beyanat verdiğini, bu gücü nereden (?) aldığını, ortada birşey yokken fizy gibi uluslararası bir projeyi nasıl kapattırabildiğini anlamakta güçlük çekiyorum.

avukatlarımız sayın gökhan ahi ve sayın erdem türkekul bahsi geçen durum hakkında biraz önce itiraz dilekçemizi verdiler.

legal olan bir siteyi kapatan, sözleşmesi bulunan ve telif ödemelerini “faturalı bir şekilde” meslek birliklerine yapan, türkiye cumhuriyeti sınırları içerisinde herşeyi kayıt altında olan bir “limited şirkete” ait web sitesinin bu şekilde kapatılmasına sebep olan bazı kişilerin “görevi kötüye kullanması” konusundaki yorumlarını telif ödediğimiz sanatçıların ve kamuoyunun vicdanına bırakıyorum.

saygı ve sevgilerimle, ercan yaris – kurucu

Turkcell Siteyi Satın Aldı

Ancak Turkcell siteyi satın alınca açıldı [8].

fizy Nisan 2011’de tekrar yayına başladı. Turkcell’e geçince fizy büyük bir değişime uğradı. Günümüzde fizy hala Turkcell altında hizmet vermektedir ama kurucusunu kaybettikten sonra Turkcell’in yan işi olduğu için aynı parıltıyı bir daha yakalayamadı.

Halen Türkiye’de önde gelen müzik dinleme platformlarından birisidir. Limitli versiyonu dünyanın her yerinden indirilebilir olmakla birlikte aktif olarak; Türkiye, Almanya, Ukrayna, Belarus ve KKTC’de ücretli ve ücretsiz üyelik modelleri ile kullanıcıların erişimine açıktır.

[1] Mashable Awards 2010: Announcing The Winners

[2] Müyap’tan Yasaklı Fizy.com’a Dünya Çapında Birincilik

[3] Dünyanın hayranlığını kazanan sitenin öyküsü

[4] Kıvanç Ergün; Veri Tabanımızdaki Eserlerin Telif Haklarına Hassasız

[5] Forta : Fizy.com Değişen İş Modeline Uygun Lisans Almadığı için Engellendi

[6] Fizy.com’un Açılma Kararı Çıktı

[7]“Gündüz tebrik aldık, akşam kapatıldık”

[8] Müzikseverlere Müjde : fizy.com, Turkcell Desteğiyle Geri Dönüyor

Sidebar