TOR

çevrimiçi gizlilik araçlarının araştırılması ve geliştirilmesi olan kar amacı gütmeyen bir organizasyondur. TOR (the-onion-routing ya da soğan yönlendirme) tarayıcısı, internette gezinmek anonim olarak gezmek ve trafik analizine karşı korunmak için tasarlanmış bir web tarayıcısıdır. 

Tor’u Kim Geliştirdi?

TOR başlangıçta, ABD hükümetinin hassas iletişimini korumak amacıyla ABD Donanması tarafından geliştirilmiştir. Tor, halen ABD hükümeti tarafından kullanılmaya devam eder ve bir yandan da açık kaynaklı, çok platformlu bir tarayıcı olarak kamuya açılmıştır. Tarayıcı , ağ içindeki kullanıcı trafiğini gizlemek için çıkış röleleri ve şifreli tüneller kullanır , ancak uç noktaları daha kolay gözlenebilir kılar ve ağ sınırlarının ötesinde bir etkisi olmaz.

Tor Nasıl Çalışır?

Tor ağı, trafiğinizi farklı Tor sunucuları arasında taşıyarak ve trafiğinizi başkalarınca geri izlenemeyecek şekilde şifreleyerek kimliğinizi gizler. Trafik sunucular yerine Tor ağındaki rastgele düğümler üzerinden hareket eder.

Tor Ağı Nasıl Kullanılır?

Bu ağa erişmek için Tor tarayıcısını indirmeniz gerekir. Tarayıcıda yaptığınız her şey Tor ağı üzerinden geçer ve sizden herhangi bir kurulum veya konfigürasyona ihtiyaç duymaz. Bununla birlikte, verileriniz çok fazla noktadan geçtiği için, Tor kullanırken normalden çok daha yavaş bir internet yaşayacaksınız.

Tor Tarayıcıyı Kimler Kullanır?

Her ne kadar Tor genellikle karanlık ve suç eylemleriyle ilişkilendirilse de, tarayıcı çoğu zaman emniyet görevlileri, gazeteciler, aktivistler, sızıntı yayanlar ve normal güvenlik bilinci taşıyan kişiler tarafından meşru sebeplerden dolayı da kullanılır.

Ne İçin Kullanılır?

Anonim olmak istiyorsanız – diyelim ki bir diktatörlük altında yaşıyorsanız, baskıcı bir ülkede bir gazetecisiniz veya hükümetten saklanmak isteyen bir bilgisayar korsanıysanız – Tor, trafiğinizi anonimleştirmenin en kolay yollarından biridir ve bedavadır. 

Daha genel bir düzeyde, Tor, internet faaliyetlerini reklamverenlerin, ISS’lerin ve web sitelerinin ellerinden uzak tutmak isteyen herkes için yararlıdır. 

Tor’un teknolojisi sadece isimsiz olarak tarama ile ilgili değildir. Ayrıca, yalnızca diğer Tor kullanıcıları tarafından erişilebilen özel ya da gizli servis veren web sitelerini barındırabilir. 

Tam Güvenli midir?

TOR, en sık kullanılan tarayıcılardan daha güvenli olmasına rağmen, saldırmaya karşı korunaklı değildi. Chewbacca Trojan gibi kötü amaçlı yazılımlar, TOR ağı ve tarayıcısına saldırı gerçekleştirebilmiştir. 

FBI’ın ve NSA’in bu sistemde birilerine ulaşabildiği durumlar biliniyor.

Ayrıca, anonimlik güvenlik ile aynı değildir. TOR’a “ortadaki adam”[1] tarzında saldırılar mümkün.

Linkler

Sidebar