PSD (EU Payment Services Directive)

Bu madde henüz taslaktır ve eksiktir. Daha sonra yeniden inceleyiniz.

PSD, Avrupa Birliğindeki Ödeme Servisleri Yönergesinin kısaltılmış adıdır (Payment Services Directive). İlk PSD 2009 yılında [1] yayınlandı ve PSD1 olarak adlandırıldı. 2015 yılında ise güncelleme yapıldı [2] ve bu da PSD2 olarak tanımlandı.

Ülkemizde Ödeme Hizmetleri ile ilgili kanun 27 haziran 2013’de Resmi Gazete’de 6493 sayılı kanun olarak yayınlandı[3]

Amaç

Avrupa Ödeme Servisleri Yönergesinin amacı, birlik ülkeleri arasında verimli, hızlı, güvenli ve rekabetçi bir ödeme piyasası geliştirmektir. İnternet teknolojilerinin gelişmesi ile, sınırlar ötesi ödeme olanaklarının çeşitlenmesi sayesinde, start-up ekosisteminin geliştirdiği finansal teknolojiler bu alanda düzenlemeyi gerektiriyordu.

PSD1 İçeriği

Avrupa Birliği bu yönerge ile, aynı kuralların geçerli olduğu alanı tanımladı. Bu alan Avrupa Birliği üye ülkelere ilaveten İzlanda, Lihtenstein ve Norveç’den oluşuyor.

Bu aynı zamanda “Birleşik Avrupa Ödeme Alanı Single Euro Payment Area (SEPA)” yani “projesinin en önemli adımları atılmış oldu.

Ayrıca özellikle elektronik ödeme çeşitliliğinin artması nedeniyle yeni bir finansal kurum grubu olarak ödeme hizmetleri sağlayıcı kategorisi tanımlandı.

PSD2 İçeriği

2015 yılında yapılan güncelleme ile, üçüncü partilerin banka müşterileri ve altyapıya ilişkin bilgilere erişimini sağlayarak ‘açık bankacılığın‘ önünü açmak hedeflendi. Güncelleme 12 ocak 2016 itibariyle yayınlandı ve üye ülkelere yasal düzenlemelerini uyumlu hale getirmek için 2 yıl tanındı.

PSD2 ile Hesap Bilgileri Hizmet Sağlayıcılığı (Account Information Service Providers) ve Ödeme Başlatma Hizmet Sağlayıcılığı (Payment Initiation Service Providers) tanımlandı.

Ödeme hizmetleri ile ilgili alana Avrupa dışındaki ödeme işlemleri de dahil edildi.

Ödeme işlemleri ve finansal hesaplara erişimde Güçlendirilmiş Güvenlik ve Tanımlama kriterleri getirildi.

PSD2 ile bankaların ödeme hizmetleri arayüzlerini (API) üçüncü parti firmalara açma zorunluluğu getirildi. Böylece FinTech firmaların bu yeni bankacılık piyasasına girmeleri kolaylaştırıldı ve yeni iş modellerinin doğması öngörüldü.

Linkler

Sidebar