Linux

Linux, en bilinen ve en çok kullanılan açık kaynaklı bir işletim sistemidir. Bir işletim sistemi olarak Linux, bir bilgisayarda bulunan diğer tüm yazılımların altında olan programlardan istekleri alan ve bu istekleri bilgisayar donanımına aktaran bir yazılımdır.

Linux Kim Tarafından Yaratıldı

Finlandiya’da Helsinki Üniversitesinde öğrenci olan Linus Torvalds tarafından 1991 yılında kuruldu. Linux’u genellikle akademik alanlarda kullanılan Unix ürünü olan Minix’e alternatif olarak ücretsiz ve açık kaynak olarak inşaa etti. İlk zamanlarda adı ‘Freax’ olarak belirlendi ama projenin sonunda ‘Linux’ olmasına karar verildi.

Unix ve Linux Arasındaki Farklar Nelerdir?

Unix, Ken Thompson ve Denis Ritchie tarafından Bell Labs’ta 1970’lerde geliştirilen bir işletim sistemidir. Unix ve Linux bir çok yönden benzerdir, ayrıca Linux Unix’ten esinlenerek yaratılmıştır. Her ikisinde de benzer araçlar bulunur ancak Unix ücretsiz değilidir.

Linux’un Diğer İşletim Sistemlerinden Farkı Nedir?

Linux da Windows ve IOS gibi daha önce kullanılmış olan işletim sistemleri ile benzerdir. Bir grafik arayüze sahiptir ve kelime işlemci uygulamaları gibi diğer işletim sistemlerinden alışık olduğumuz Linux eşdeğerleri vardır.

Linux temel parçaları yaygın olmasına rağmen, farklı yazılım seçenekleri içeren Linux dağıtımı olduğu için diğer işletim sistemlerinden ayrılır. Bu da Linux’un özelleştirilebilir olduğu anlamına gelir. Sadece kelime işlemciler ve web tarayıcı uygulamaları değiştirilemez.

Linux günümüzde hızla büyüyen açık kaynaklı işletim sistemidir. Linux çekirdeği Genel Kamu Lisansı (GPL) kapsamında lisanslanmıştır; çekirdek kaynak kodu serbetçe kullanılabilir ve makinenizin ihtiyaçlarına göre değiştirilebilir.

Çekirdeğin (İşletim sistemi olarak da adlandırılır) İki ana sorumluluğu bulunur:

  • Sistemin donanım bileşenleriyle etkileşim kurmak ve kontrol etmek.
  • Uygulamaların çalışabileceği bir ortam sağlamak.

Linux İşletim Sitemini Kullanmak İçin 10 neden[1]

Linux’un Windows ve MacOS[2] gibi sistemlere tercih edilmesinin bir çok sebebi vardır bunlardan birkaçı şöyle;

  • Yüksek güvenlik: Sistemde virüs ve kötü amaçlı yazılımlardan korunmak için en iyi yöntemdir. Windows’ a kıyasla virüslere kaşı daha az savunmasız. Bu yüksek güvenliğin nedeni ise linux’un açık kaynaklı bir işletim sistemi olmasıdır.
  • Yüksek karalılık: Linux sistemi çok karalıdır ve çökmelere meyilli değildir. Yıllar sonra bile ilk kurulduğu kadar hızlı çalışır[3]. Linux internette en fazla sunucuya sahiptir.
  • Bakım kolaylığı: Tüm Linux varyantları, sistemi güncellemek ve güvenli tutmak için kendi merkezi yazılım deposuna sahiptir. Düzenli güncellemeler sunar ve sistemi yeniden başlatmadan güncellenebilir. Güncelleme sadece birkaç tıklamayla periyodik olarak yapılabilir.
  • Herhangi bir donanım üzerinde çalışma: Linux sistemin kaynaklarını çok verimli kullanır. Linux kurulumu kullanıcılar ve özel donanım gereksinimleri için özelleştirilebilir. Kurulum prosedürü çok esnektir. Modül seçimine izin vermektedir böylelikle tüm donanım kaynakları en iyi şekilde kullanılır.
  • Ücretsiz: Linux tamamen ücretsizdir[4]. Kullanıcıların herhangi bir ücret ödemesini gerektirmez. Normal ve ileri bir kullanıcı için bile tüm yazılımlar mevcuttur.
  • Açık kaynak: Linux’un en önemli yanı kaynak kodunun FOSS (Serbest ve Açık Kaynak Yazılım) kategorisinde mevcut olmasıdır.[5][6]
  • Kullanım kolaylığı: Windows’un sahip olduğu neredeyse tüm işlevlere sahiptir. Kullanıcıların istediklerini çoğunun herhangi bir komut bilmeden Windows’ta olduğu kadar Linux’ta da büyük ölçüde gelişmiştir.
  • Özelleştirme: Kullanıcılar sistemi gereksinimlerine göre özelleştirme konusunda büyük esnekliğe sahiptir. En popüler tarayıcıların Linux sürümleri mevcuttur. Linux işletim sistemi, aralarından seçim yapabileceğiniz çeşitli kabuklara sahip bir komut satırı arayüzü sunar.
  • Eğitim: Kullanıcılar programcı olmasalar bile, belgeleme, çeviri ve test işlemlerine yardımcı olarak Linux’a katkıda bulunabilirler. Linux, okullar ve kolejler için harika bir eğitim aracı olabilir, çünkü öğretimde özgür yazılım mevcuttur.
  • Destek: Çeşitli forumlar aracılığıyla internet üzerinden Linux için güçlü topluluk destekleri mevcut. Red Hat ve Novell gibi şirketler kritik uygulamalar ve hizmetler için 7/24 destek sunuyor.[7]

[1]https://turk-internet.com/linux-neden-basarili/

[2]https://turk-internet.com/microsoft-windows-apple-macos-linux-bsd-tum-isletim-sistemlerinde-ciddi-bir-guvenlik-acigi-ortaya-cikti/

[3] https://turk-internet.com/dunyanin-en-hizli-super-bilgisayarlarina-94-kullanim-orani-ile-linux-damgasi/

[4] https://turk-internet.com/linux-yonetimi-windows-tan-daha-mi-ucuz/

[5]https://turk-internet.com/linux-bilgisayarlarda-kapali-kaynak-acik-kaynaga-karsi-1/

[6] https://turk-internet.com/linux-bilgisayarlarda-kapali-kaynak-acik-kaynaga-karsi-2/

[7]https://turk-internet.com/kurumsal-linux-saglayicisi-red-hat-ve-centos-guc-birligine-gitme-karari-aldi/

Sidebar