Estonya’ya Yapılan Siber Saldırı

Rus hackerların en önemli gösterisi olarak kabul edilir. Nisan 2007 yılında Estonya’ya karşı düzenlenen dDOS saldırılarıdır. 4 gün boyunca ülkenin tüm resmi, özel, finansman işlemlerinin yapılamaz hale getirilmesi anlamına gelir.

Clinton döneminde Beyaz Saray’a siber güvenlik danışmanı olan Richard Clarke’ın yazdığı kitaba göre, Ruslar bu saldırıda Türkiye’de yerleştirdikleri trojanları da kullanmışlardır[1].

Olayın nedeni, başkent Talinn’in merkezinde bir meydanda yer alan ve Sovyet savaş anıtı olan 2 metrelik Bronz asker heykelinin uzakta bir mezarlığa taşınmasına karar verilmesiydi. Raporlar ülkedeki 1,3 milyon nüfusun dörtte birini oluşturan Rus azınlığın fiziksel olarak saldırıya geçtiğini kaydediyor. Bu isyan bir kaç gece sürdü ve bu esnada 1 kişi öldü, 100’den fazla kişi yaralandı ve yaklaşık 1000 kişi tutuklandı.

Ülkeyi Çöktüren dDOS Saldırısı

Ama olay bitmedi. Rusya’da infiale yol açtı. Üst düzey Rus yetkililer AB ve NATO’yu suçladılar. Ama sonra sadece anlaşmazlığın doğasını ve ölçeğini değil, aynı zamanda ulusların ve NATO’nun modern savaş hakkında düşünme biçimini de değiştirecek başka bir şey oldu. Siber savaş kavramının ilk örneğini görmüş olduk.

Dünya çapında yüz binlerce virüslü bilgisayarı kullanan siber saldırganlar, belirlenen Estonya internet adreslerini bir dDOS fırtınasıyla bombaladı, siteler çöktü. “Botnet” ordularının saldırısı altında meşgul olan ağlar üzerinden, yetenekli bilgisayar korsanları belirli “yüksek değerli” web sitelerine girdi, içerik sildi ve kendi mesajlarını gönderdi.

Estonya’nın cumhurbaşkanlığı ve parlamentosu, üst düzey bankalar ve önde gelen medyaya yönelik web siteleri saldırıya uğradı, Skype’ın yaratıldığı ülkede, fatura ödemeden oylamaya kadar her şey büyük ölçüde çevrimiçi olarak yapılıyordu. Saldırılar 4 gün ülkeyi hareketsiz bırakırken, zaman içinde yavaşladı ve bir kaç hafta sonra sona erdi.

Kim Yaptı?

Rus devletinin doğrudan katılımı kanıtlanamadı, ancak 2007 saldırısı şimdi Rusya’nın Ukrayna’da yürüttüğü türden “melez” çatışmanın habercisi olarak görülüyor. Dönemin Rus dilindeki sohbet odalarında yapılan bazı çağrılar ve olayın niteliği saldırının Ruslar tarafından yapıldığı kanaati yarattı. Rus yetkililerin Estonya olayı soruşturmalarına katılmaması da şüpheleri arttırdı.

Sonrası

Bronz Asker şimdi ikamet ettiği mezarlığın bitişiğinde olan Estonya askeri üssünde yer almaktadır.

Olaydan sonra, tüm dünya bunu konuşmaya ve önlemleri almaya başladı. Çevrimiçi saldırılardan bir yıl sonra, NATO devletleri Tallinn’deki siber savunmaya adanmış bir mükemmellik merkezi açtı. Merkez, NATO’nun 28 eyaletinden uzmanları ortaya çıkan siber tehditleri ve bunlara karşı koymanın yollarını araştırıyor ve ulusal ekiplerin ağlarını sofistike saldırılara karşı savunmaya çalıştıkları “canlı ateş” tatbikatları yapıyor.

Bilgisayarlar tarafından giderek daha fazla kontrol edilen güç, su ve güvenlik sistemleri gibi kritik altyapının potansiyel riski herkes tarafından daha çok konuşulur oldu. Talinn’de 2008’den bu yana, bir çok ülkenin katılımıyla “Kilitli Kalkanlar” ismiyle siber savunma tatbikatı yapılıyor.

[1] Siber Savaş / Richard Clarke

Sidebar