Kripto Para Madenci Havuzları

Kripto para madenciliği yapmak donanım ve elektrik açısından pahalı bir uğraş olduğunda, madencilik havuzları denilen madencilik grupları kuruldu. Bunlar çok kişi olmanın hash gücünü kullanmayı daha akıllıca bulan, karşılığında da ödülden kendi hash gücü kadar almayı kabul ederek, katkıda bulunan kişilerdir. Havuzlar, katılımcılarından işlemler için komisyon bazlı ücretler alabiliyor.

Tarihçe

Ilk madencilik havuzu Slushpool 2010 yılında kuruldu. Madencilik havuzları, ortalama madencilerin ödül almasını kolaylaştırsın diye kurulur ama günümüzde, tehlikeli görülebiliyor. Çünkü merkezi olmayan bir yapı kurulması amaçlanırken, bu madencilik havuzlarını kuranlar güce sahip oluyor. Hatta % 51 saldırısı riski getiriyorlar.  İlk defa 2014’deki ghash.io havuzunun % 51’e ulaşması ile farkına varılmıştı. 

Gerçi bir madenci havuzundaki kişi, illa orada kalacak diye bir kayıt yoktur. İstediği zaman başka bir madenci havuzuna geçebilir. Başka deyişle, en büyük madencilik havuzunun hangisi olduğunu bilsek de,  bir madencilik havuzu için herhangi bir anda verilen hash gücünün, maden havuzunun kendisine ait olmadığını hatırda tutmak lazım. 

Dünyadaki Madencilik Havuzları

Aşağıda bugünlerdeki en büyük madencilik havuzlarını ve güçlerini görüyorsunuz.

Madencilik havuzlarının en güçlü olduğu ülkeler Çin, ABD, İsveç’tir. Bu 3 ülke toplam madenciliğin % 80’ini gerçekleştiriyor.  Yukarıdan da görebileceğiniz üzere Antpool isimli madencilik havuzu % 25 ve Bitfury % 11’i elinde tutuyor. Mart 2014’de kurulan Antpool, aynı zamanda en büyük madencilik cihazları üreticisi olan Bitmain tarafından işletilir.

GHash.io isimli Madencilik Havuzu % 51’e Ulaştı (2014)

BlockChain’in gücü madencilerinin yönetiminden geliyor. Bu madenciler, Merkez Bankasının işlevini yerine getiriyorlar. Dolayısıyla potansiyel olarak % 51’in istemediği bir hareket onaylanmayabilir. 

Bu nedenle GHash.io isimli madencilik havuzunun haziran 2014’de % 51 güce ulaşması herkes için tehlike çanları anlamına geldi. % 51 hashing gücüne erişen ghash.io her an işlemleri tersine çevirebilecek, harcamaları ikiye katlayacak ve işlemlerin onaylanmasını engelleyecek durumdaydı. Yani potansiyel olarak Bitcoin networküne başarılı bir % 51 saldırısı düzenleyebilirdi. 

GHash.io “herhangi bir % 51 saldırısı yapmamız mümkün değil” dedi ve arkasından madencilerin bazılarından, donanımlarını buradan alıp, diğer havuzlara aktarmalarını istedi. Bu yolla hashing gücünü % 39,99’a indireceği taahhütünde bulundu. 

Oluşan bir komite de, % 51 saldırısına karşı önlemler üzerinde çalışmaya başladı.  Madencilik havuzlarının büyüdüğü günümüzde, bu önemli bir tehlikedir.

Çin’deki elektrik çok ucuzdur ve Çinli Bitcoin madencileri, Bitcoin’in hash gücünün çok büyük bir yüzdesini ellerinde tutmaktadırlar. Ancak ocak ayında Çin Komünist Partisinin madencileri engelleyeceği ortaya çıkmıştı.

Sidebar