Signal (Mesajlaşma)

Signal , Signal Foundation ve Signal Messenger LLC tarafından geliştirilmiş çapraz platform şifreli bir mesajlaşma hizmetidir. İlk sürümü temmuz 2014’de duyuruldu. Gruplar ya da bireyler tarafından kullanılabilir. Sesli ya da görüntülü görüşmeler için de kullanılabilir. Mesajları göndermek için İnternet’i kullanır .

Signal, cep telefon numaralarını kullanır ve uçtan uca şifreleme ile iletişimleri güvence altına alır . Signal’in yazılımı ücretsiz ve açık kaynaklıdır .

Whatsapp Kurucularından Brian Acton tarafından, kurulan ve kâr amacı gütmeyen Signal Vakfı dan 50 milyon $ başlangıç finansmanı ile Şubat 2018 marka olarak tanıtıldı. Signal’in Android’de 10 milyondan fazla indirilmiş durumda.

TextSecure ve RedPhone

Signal, RedPhone ve TextSecure Uygulamalarından doğdu. Güvenlik araştırmacısı Moxie Marlinspike ve robotikçi Stuart Anderson tarafından oluşturuldu. 2010 yılında kurdukları mobil güvenlik yazılımı girişimi Whisper Systems’in yanında, mesajlaşma için TextSecure ve sesli aramalar için RedPhone’u piyasaya sürdüler. Her ikisi de uçtan uca şifreli iletişim sağlıyordu. 

Bir yıl sonra, Twitter bu şirketi satın aldı. Twitter, TextSecure’ı Aralık 2011’de GPLv3 lisansı altında ücretsiz ve açık kaynaklı bir yazılım olarak yayınladı. RedPhone, Temmuz 2012’de aynı lisansla piyasaya sürüldü.

2013 yılında Marlinspike, açık kaynak projesi Open Whisper Systems’ı (OWS) kurmak için Twitter’dan ayrıldı .

Signal’in Doğuşu

OWS’de, Marlinspike ekibi ile birlikte, TextSecure ve RedPhone’ü geliştirmeye devam etti. Temmuz 2014’ün sonlarına doğru, RedPhone ve TextSecure uygulamalarını Signal olarak birleştirme planlarını duyurdular. Kasım 2015’de birleşmiş olarak Signal olarak pazara sundular. 1 ay sonra Chrome uygulaması olarak Signal PC tanıtıldı.

Ekim 2017’de ise Windows, Mac ve Linux için bağımsız bir masaüstü istemcisi olarak yeniden sunuldu. Bu, bugün bildiğimiz farklı platformlarda kullanılan Signal uygulamalarıdır.

Signal Platformu ve Gizlilik

Edward Snowden’ın 2013 yılında dünyayı sarsan ABD hükümetinin geniş çaplı gözetlemesine maruz kalmasının ardından, iletişimleri şifrelemek birdenbire acil bir sorun haline geldi.

2013 yılında Marlinspike ve Trevor Perrin, diğer hizmetlerin uygulanması için Signal’de uçtan uca şifreleme sağlayan kriptografik yöntemi paketleyen Signal Protokolünü geliştirmeye başlamıştı.

Birkaç büyük platform , Sinyal Protokolünü kendi mesajlaşma platformlarına entegre etti. Temmuz 2016’da Facebook, Messanger’da Gizli Sohbetler özelliğini  Signal Protokolü ile yaptı. Google’ın eylül 2016’da yayınlanan Allo uygulaması, isteğe bağlı Gizli Modunda Signal Protokolü’nü kullanıyor. Ve Ocak 2018’de Microsoft, yine Signal Protokolü’nü kullanarak Skype’ta Özel Konuşmaları başlattı. 

Bu görüşmelerin hepsinde uçtan-uca şifreleme için “Özel” görüşme seçeneği kullanmak lazım.

Bütün oyuncular arasında, Signal Protokolünü Nisan 2016’da eklemeyi tamamlayan WhatsApp, varsayılan olarak görüşmelerin uçtan uca şifrelenmesini sağlaryan tek uygulama durumunda.

OWS, ürünlerinin gizlilik odaklı olduğunu, minimum kişisel bilgi kaydettiğini ve uçtan uca şifreleme sayesinde, deneseler bile kullanıcılar arasında değiştirilen mesajlara veya dosyalara erişemediklerini savunuyor.  2016’da ABD hükümeti, bir çift hesapla ilgili kullanıcı bilgilerini vermesi için mahkeme celbi gönderdi. Sağlayabildikleri tek veri , hesapların oluşturulduğu ve Signal sunucularına en son ne zaman bağlandıkları oldu.

Signal Foundation

OWS , başlangıcından bu yana hibelerden, fonlamalardan yararlanıyor. Şubat 2018’de, Marlinspike ve WhatsApp’ın kurucu ortağı Brian Acton, Acton Signal Foundation’ı kurdular. Acton 50 milyon dolarlık bir parayı Fona bağışladı. Kuruluşta Marlinspike “Signal’in –haberleşmenin gizliliğini herkese yaymak ve erişebilir kılmak– misyonunu hızlandırmak, desteklemek ve genişletmek için vakfı kurdularını açıkladı.

Sidebar