Kubernetes

Google tarafından 2014 yılında ilan edilen Kubernetes[1], kapsayıcı uygulamaları dağıtmak, iş yüklerini ve hizmetlerini yönetmek için hem bildirim yapılandırmasını hem de otomasyonu kolaylaştıran taşınabilir, genişletilebilir, açık kaynaklı bir platformdur. Hızla büyüyen bir ekosisteme sahiptir. Kubernetes hizmetleri, desteği ve araçları yaygın olarak bulunmaktadır.

Kubernetes Adı Nereden Gelir?

Kubernetes adı, Yunanca dümenci veya pilot anlamına gelir. Kısaca “k8s”(k,8 karakter,s) ya da “kube” olarak da adlandırılır. Logosunda dümenin 7 direği projenin orjinali adı olan “9’un 7’si Projesi”[2] adına atıfta bulunur. Konteyner işlemlerini otomatikleştirir ve birçok manuel işlemi ortadan kaldırır.

Kubernetes Hangi Firmaya Ait?

Kubernetes ilk olarak Google’daki mühendisler tarafından tasarlandı ve geliştirildi. Google bulut hizmetlerinin arkasındaki teknolojidir. Google, haftada 2 milyardan fazla konteyner dağıtımı oluşturur; tümü dahili bir platformla çalışır.

Kubernetes’in öncüsü Borg’dur[3]. Yıllar içinde Borg’un geliştirilmesinden öğrenilen dersler, Kubernetes teknolojisinin temelini oluşturmuştur. Google, Kubernetes projesini 2015 yılında yeni oluşturulan “Cloud Native Computing Foundation (CNCF)”[4] bağışladı

Kubernetes Bir PaaS’mıdır?

Kubernetes, donanım düzeyinde değil, konteyner düzeyinde çalıştığından, dağıtım, ölçekleme, yük dengeleme, günlük kaydı ve izleme gibi PaaS tekliflerinde ortak olan bazı genel olarak uygulanabilir özellikler sunar. Bununla birlikte, Kubernetes monolitik değildir ve bu varsayılan çözümler isteğe bağlıdır ve takılabilir. Kubernetes, geliştirici platformları oluşturmak için yapı taşları sağlar, ancak önemli olan yerlerde kullanıcı seçimini ve esnekliğini korur.

Kubernetes Ne Sağlar

  • Hizmet bulma ve yük dengeleme
    Kubernetes, DNS adını veya kendi IP adresini kullanarak bir kapsayıcıyı açığa çıkarabilir. Bir kapsayıcıya gelen trafik yüksekse, Kubernetes, dengeyi yükleyebilir ve dağıtımın kararlı olması için ağ trafiğini dağıtabilir.
  • Depolama düzenlemesi
    Kubernetes, yerel depolar, genel bulut sağlayıcıları ve daha fazlası gibi istediğiniz bir depolama sistemini otomatik olarak monte etmenizi sağlar.
  • Otomatik sunumlar ve geri
    almalar Kubernetes kullanarak konuşlandırılan kaplarınız için istenen durumu tanımlayabilirsiniz ve gerçek durumu kontrollü bir hızda istenen duruma değiştirebilirsiniz. Örneğin, dağıtımınız için yeni kapsayıcılar oluşturmak, mevcut kapsayıcıları kaldırmak ve tüm kaynaklarını yeni kapsayıcıya almak için Kubernetes’i otomatikleştirebilirsiniz.
  • Otomatik kutu paketleme
    Kubernetes’e, kapsayıcı görevleri çalıştırmak için kullanabileceği bir düğüm kümesi sağlarsınız. Kubernetes’e her bir kapta ne kadar CPU ve bellek (RAM) gerektiğini söylersiniz. Kubernetes, kaynaklarınızdan en iyi şekilde yararlanmak için kaplarınıza düğümlerinize sığabilir.
  • Kendi kendini onaran
    Kubernetes, başarısız olan kapları yeniden başlatır, kapları değiştirir, kullanıcı tanımlı sağlık kontrolünüze yanıt vermeyen kapları öldürür ve hizmet vermeye hazır olana kadar istemcilere tanıtmaz.
  • Gizli ve yapılandırma yönetimi
    Kubernetes, parolalar, OAuth belirteçleri ve SSH anahtarları gibi hassas bilgileri depolamanızı ve yönetmenizi sağlar. Kapsayıcı görüntülerinizi yeniden oluşturmadan ve yığın yapılandırmanızdaki sırları açığa çıkarmadan sırları ve uygulama yapılandırmasını dağıtabilir ve güncelleyebilirsiniz.

Kubernetes:

Sidebar