IBM Watson

Bu madde henüz taslaktır ve eksiktir. Daha sonra yeniden inceleyiniz.

Watson, IBM tarafından geliştirilen ve doğal dilde sorulan sorulara cevap vermek için tasarlanan bir yapay zekâ programını çalıştıran bilgisayarın adıdır. Yazılım ise Deep QA olarak adlandırılmıştır.  Adı, IBM’i yükseltip büyük şirketler arasına girdiren yöneticisi Thomas J. Watson’a ithafen verilmiştir. 

Deep QA ve Power 750

Watson, DeepQA yazılımı ve depolaması çalıştıran toplam 2880 işlemci çekirdeği için 90 sunucu barındıran Power 750 ™ bilgisayarında çalışır. Yaklaşık bir milyon kitabın değerinde bilgiyi tutabilir. Yıllar boyunca, Watson, World Book Ansiklopedisi gibi ticari kaynaklardan gelen metinler ve Wikipedia ve Project Gutenberg’den gelen kitaplar gibi içeriğinin açık bir şekilde kopyalanmasına izin veren kaynaklar da dahil olmak üzere bilgi dağlarından beslendi .

Nasıl Çalışır?

Watson’a bir soru verildiğinde, 100’den fazla algoritma, soruyu farklı şekillerde analiz eder ve aynı anda birçok farklı makul cevaplar bulur. Yine başka bir algoritma kümesi cevapları sıralar ve onlara bir puan verir. Her olası cevap için, Watson bu cevabı destekleyebilecek veya reddedebilecek kanıtlar bulur. Böylece, yüzlerce olası cevabın her biri için yüzlerce kanıt parçası bulur ve ardından yüzlerce algoritma ile kanıtların cevabı destekleme derecesini puanlar. En iyi kanıt değerlendirmesine sahip olan cevap, en fazla güven kazanacaktır ve en yüksek dereceli cevap cevap olur. Watson bilgisayarı bunların hepsini üç saniyede yapar.

2011’deki Riziko Yarışması

Watson kamuoyunun önüne ilk olarak 14-16 şubat 2011 yılında –Türkiye’de Riziko olarak bilinen– Jeopardy isimli TV yarışmasında çıktı.

Watson oyun boyunca internete bağlanmadı ve cevapları kendi 4 terabyte’lık sabit diskindeki 200 milyon sayfadan vermek zorundaydı.

Tüm zamanların en fazla para kazanan ve en uzun süre yarışta kalan 2 ayrı şampiyonu ile yarışan Watson onları yendi. Bu “insan beyninin yapay zekaya (makineye) karşı ilk yarışı” olarak tarihe geçti. IBM, Watson’un kazandığı parayı hayır kurumlarına bağışladı.

Watson Düşünmüyor

IBM’in bilim adamları, Watson’un aslında düşünmediğini hatırlatıyor ve “Araştırma, insan beynini modellemek değildir” diyor. 15 yıl boyunca IBM Research’te doğal dil problemleri üzerine çalışarak ve yapılandırılmamış bilgiler arasında cevaplar bulmakta olan David Ferrucci. “Amaç, doğal dilde anlama ve etkileşimde daha etkili olabilecek bir bilgisayar oluşturmak, ancak insanların yaptığı gibi değil.” diyor.

Sidebar